Akademska maša ob začetku akademskega leta v mariborski stolnici

Objavljeno: 12.10.2017 | Posodobljeno: 13.10.2017 | Dogodek: 11.10.2017 ob 18:30: Mariborska stolnica

Msgr. Alojzij Cvikl: "Molimo naj bo delovanje nove Univerzitetne župnije prežeto z Božjim blagoslovom."

V mariborski stolnici so začetek akademskega leta zaznamovali z akademsko mašo, ki jo je vodil mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Osrednji dogodek obhajanja akademske maše je bila uradna razglasitev Univerzitetne župnije Maribor, ki postaja središče in osrednje mesto mariborske univerzitetne pastorale.

Namen novoustanovljene župnije Maribor, ali »Župce«, kakor jo imenujejo, je nadaljevanje bogate prehojene poti Katoliškega študentskega centra Sinaj in združevanje katoliških študentov Univerze v Mariboru ter tistih, ki so del visokošolskih ustanov in delujejo na področju Nadškofije Maribor. Župnija postaja in je vez med katoliškimi študentskimi domovi in drugimi katoliškimi študentskimi skupinami kot vez z Univerzo v Mariboru in katoliško Cerkvijo.

Akademske maše so se ob nadškofu msgr. Alojziju Cviklu udeležili gostje, p. Marjan Kokalj, župnik novoustanovljene univerzitetne župnije, prof. dr. Marko Jesenšek, prorektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Robert Petkovšek, dekan Teološke fakultete, doc. dr. Mateja Pevec Rozman, prodekanja in predstojnica Enote v Mariboru, prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alme Mater Europaea – ECM, drugi predstavniki akademskih oblasti in visokošolski sodelavci, študentje in predstavniki Študentskega doma sv. Elizabete, Frančiškovega študentskega doma in Magisa-jezuitskega kolegija, zbrani duhovniki in drugi verniki. Akademsko mašo je popestrilo tudi sodelovanje in petje študentskega pevskega zbora Vdih.

Zbrane profesorje, študente in vse vabljene goste ter predstavnike je v imenu Teološke fakultete nagovorila tudi dr. Mateja Pevec Rozman, prodekanja in predstojnica Enote v Mariboru ter zaželela uspešno in blagoslovljeno akademsko leto, da bi zmogli po vzoru velikega cerkvenega učitelja sv. Tomaža Akvinskega vsi strastno iskati resnico, Resnico z veliko začetnico in zanjo tudi pogumno pričevati.

 

Foto: Radio Vatikan - slovenski program in Stolna župnija Maribor

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo strani se strinjate, da lahko piškotke uporabljamo za delovanje strani in statistiko obiska. Več o tem