Objavljeno: 15.3.2024 | Posodobljeno: 15.4.2024

Slovenija je dobila nov prevod Svetega pisma. Nastal je iz izvirnih jezikov tako imenovane jeruzalemske izdaje. Predstavili so ga direktor Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umestnosti Oto Luthar, predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje, predsednik SAZU Peter Štih, rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič, rektor mariborske univerze Zdravko Kačič, dekan Teološke fakultete Univerze v Ljubljani Janez Vodičar in direktor Družine Tone Rode. Nov prevod standardnega prevoda ne ukinja, pač pa ga pomembno dopolnjuje.

Glavni doprinos tega jeruzalemskega prevoda Svetega pisma je njegova doslednost pri sledenju izvirniku, vključno z besediščem, besednimi zvezami in slogom. "Poleg tega smo pri pripravi tega prevoda upoštevali tudi slovensko prevajalsko tradicijo, tako da smo se v izrazih, ki so del naše kulturne zapuščine, navezali na starejše verzije," je povedal dr. Krašovec. Pri prevodu psalmov so prav tako upoštevali to načelo.

Pri ustvarjanju slovenskega standardnega prevoda so, kot je dejal sodelovali z velikim številom prevajalcev. "Usklajevanje njihovega dela je bilo zahtevno, saj je potrebno poenotiti vse vsebine v skladu z določenimi pravili. Za prejšnji prevod žal ni bilo dovolj časa za temeljito usklajevanje, zato je ta nov izdaja bolj usklajena. Potrebovali smo tri leta samo za zadnje popravke, da bi zagotovili popolno usklajenost, kar je redkost pri prevodih Svetega pisma po svetu. Knjiga je zdaj pripravljena, in mislim, da bo zadovoljila želje mnogih bralcev po Božji besedi, tudi tistih, ki jih premami žeja po njej," je povedal.

Pri prevodu so sodelovali tudi naši profesorji. Sveto pismo so prevajali: Milan Holc, Maria Carmela Palmisano, Terezija Snežna Večko, Bogomir Trošt, Janez Zupet, Maksimilijan Matjaž, Miran Špelič in Jože Krašovec, ki je bil tudi glavni urednik projekta.

Jeruzalemski prevod je izšel v sozaložništvi Slovenske škofovske konference in založbe Družina. 

Vir: karoliska-cerkev.si


>> Dr. Maksimilijan Matjaž o novem prevodu Svetega pisma: 'S hvaležnostjo izročamo danes svoje delo slovenski javnosti'

>> Akad. dr. Jože Krašovec o virih in značilnostih novega komentiranga prevoda Svetega pisma

>> Nagovor škofa Sajeta ob predstavitvi jeruzalemske izdaje Svetega pisma

>> Br. Miran Špelič v Odmevih o novem prevodu Svetega pisma

>> Nagovor prof. dr. Zdravka Kačič, rektorja UM

>> Nagovor prof. dr. Ota Lutharja

>> Poročilo o slovesni predstavitvi novega prevoda Svetega pisma (dr. Jože Krašovec)

>> Nagovor prof. dr. Antona Ramšaka prorektorja UL

>> Nagovor g. Toneta Rodeta, direktorja Družine

>> Nagovor akad. prof. dr. Petra Štiha, predsednika SAZU

>> Nagovor prof. dr. Janeza Vodičarja, dekana TEOF