Objavljeno: 15.10.2019 | Posodobljeno: 11.11.2019 | Dogodek: 7.11.2019 ob 16:00: Sv. Jožef, Celje

Spoštovani!

Obveščamo vas, da bo od 7.–9. november 2019 potekala mednarodna znanstvena konferenca  Trans-Body and Violence: Transhumanism as a Challenge for Ethics and Religion/Trans-telo in nasilje: transhumanizem kot izziv za etiko in religijo, ki jo organizira Teološka fakulteta v Ljubljani. 

Gre za petnajsto zaporedno konferenco iz niza simpozijev, ki od 2005 potekajo v Celju in Ljubljani. Usmerjeni so na presek tematskih sklopov religije in etike. Zadevajo aktualna vprašanja, ki jih skušamo osvetliti predvsem z vidikov humanistike, čeprav tudi drugih ved ne izključujemo, saj so konference interdisciplinarne narave. Tokrat bomo razpravljali o transhumanizmu, ki je ena najbolj vročih tem, saj gre za možnosti in probleme »izpopolnjevanja« človeka s pomočjo sodobne tehnologije. Uporaba izrazov trans-telo in nasilje v naslovu kaže, da človekovo »izpopolnjevanje« poteka s preseganjem njegovih telesnih zmožnosti in je lahko dejavnik nasilja. Nastopilo bo 30 predavateljev iz 10 evropskih držav: Belgije, Finske, Nemčije, Madžarske, Romunije, Avstrije, Poljske, Slovaške, Hrvaške in Slovenije. Glavno predavanje bo imel priznani bioetik z Univerze v Gradcu, prof. ddr. Walter Schaupp. Vsa predavanja bodo v angleščini.

Prispevki bodo izšli v knjigi pri ugledni znanstveni založbi Lit. Konferenca je del raziskovalnega programa P6―0269 Etično-religiozni temelji in perspektive družbe ter religiologija v kontekstu sodobne edukacije in nasilje, ki ga izvajamo na TEOF. Financira ga ARRS. Več informacij je na voljo na spletni strani konference: http://celje-conference.blogspot.com/.

Brošura dogodka (dnevni red in razpored predavanj). 

Vljudno vabljeni!