Objavljeno: 5.9.2022 | Posodobljeno: 7.10.2022 | Dogodek: 7.9.2022 ob 11:30: Teološka fakulteta Ljubljana

V Ljubljani je od 7. do 10. septembra potekal 11. evropski kongres Evropskega združenja za družinsko terapijo (EFTA). Kongres je organizirala in gostila Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Univerzo Sigmunda Freuda Ljubljana in Združenjem zakonske in družinske terapije Slovenije. Na kongresu se je v 4 dneh zvrstilo več kot 200 strokovnjakov s področja družinske terapije in psihoterapije in zbralo 850 udeležencev iz vsega sveta. Potekal je na treh lokacijah: Cankarjev dom, Teološka fakulteta in Univerza Sigmunda Freuda Ljubljana.

Strokovni prispevki na kongresu so iskali odgovore na spremembe v kontekstu (po)pandemije, podnebnih sprememb in migracij v Evropi, ki so zaznamovale tudi področje družinske terapije. Kongres je nosil naslov Sistemski odmevi in ​​interference (Systemic Resonances and Interferences). Spremembam v družbi se je potrebno hitro prilagoditi in zopet najti način se kako lahko najbolj učinkovito pomaga ljudem in družinam v stiski.

Odpiranje pomembnih vprašanj družbenih sprememb

Kongres je odpiral pomembna vprašanja družbenih sprememb in spodbujal k razmišljanju na kakšen način se lahko vsak posameznik in tudi strokovno področje družinske terapije odzove in prilagodi. Preko različnih delavnic, predavanj, okroglih miz in simpozijev so strokovnjaki izmenjevali svoje izkušnje, raziskave in strokovna mnenja in skupaj iskali nove načine odzivanja na spreminjajočo se družbo in odnose. Poleg tega pa je kongres zopet odprl pomembno debato v naši družbi - potrebo po urejenosti področja psihoterapije v Sloveniji. Organizatorji si prizadevajo za zakonsko ureditev poklica psihoterapije, ki bi priznavala tudi pomen akademskega izobraževanja za to področje na Teološki fakulteti (s študijskimi programi Zakonski in družinski študiji ter Zakonska in družinska terapija).

Pomembna je skrb za duševno zdravje

Skrb za duševno zdravje je ena izmed pomembnih, a velikokrat zapostavljenih, nalog vsakega posameznika in družbe kot celote. Kongres Evropskega združenja za družinsko terapijo (EFTA) nam je dal priložnost, da ponovno prevetrimo lastna prizadevanja za duševno zdravje, da delimo in pridobivamo znanja potrebna za delo na tem področju in za pogled v prihodnost, v kateri bomo lahko še bolj učinkoviti pri nudenju pomoči za odnose in družino.