Objavljeno: 30.11.2020 | Posodobljeno: 30.11.2020

Naziv zaslužna profesorica in zaslužni profesor podeljuje Univerza v Ljubljani upokojenim profesoricam in profesorjem za prepoznaven prispevek pri delovanju, ugledu in razvoju Univerze v Ljubljani. Letošnji prejemnik častnega naziva na Teološki fakulteti je akad. prof. dr. Jože Krašovec.

Akad. prof. dr. Jože Krašovec se je rodil 20. aprila 1944 v Sodni vasi pri Podčetrtku. Po gimnaziji v Vipavi in začel študij na Teološki fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1970 dosegel diplomo in licenciat iz teologije. V letih 1970‒1973 je študiral na Bibličnem inštitutu v Rimu (Pontifico instituto biblico) ter dosegel licenciat bibličnih ved. Eno leto je opravljal specialistični študij na francoski biblično-arheološki šoli v Jeruzalemu (École Biblique et Archeologique) ter nato nadaljeval študij na Bibličnem inštitutu v Rimu, kjer je leta 1976 dosegel doktorat iz bibličnih ved. V letih 1979‒1982 je bival v Ekumenskem inštitutu Tantur (Tantur Ecumenical Institute) v Jeruzalemu ter študiral na Hebrejski univerzi (The Hebrew University of Jerusalem), kjer je leta 1983 doktoriral iz filozofije. V letih 1985-1986 je bil na študijskem izpopolnjevanju v Parizu in Londonu ter oktobra 1986 na pariški Sorboni (Université Paris-Sorbonne) obranil kombinirani doktorat iz zgodovine religij ter religijske antropologije, na Katoliškem inštitutu (Institut Catholique de Paris) pa iz teologije.

Maja 1991 je bil na skupščini SAZU izvoljen za dopisnega člana v razredu za filološke in literarne vede (II. razred), junija 1993 za rednega člana Evropske akademije znanosti in umetnosti, junija 1995 pa za rednega člana v razredu za filološke in literarne vede Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Je delegat Slovenske akademije znanosti in umetnosti pri Mednarodnem združenju akademij.

Akademik Krašovec je objavil prek 200 znanstvenih in strokovnih člankov v domačih in vrhunskih tujih revijah in zbornikih. Kot vabljeni predavatelj je gostoval na univerzah v Atenah, na Dunaju, v Cambridgeu, Frankfurtu, Varšavi, Helsinkih, Jeruzalemu, Leuvnu, Madridu, Oslu, Parizu, Regensburgu, Gradcu, Cape Townu, Baslu, Göttingenu, Leidnu, Singapurju, Splitu, Iaşiju, Münchnu, Kristianstadu na Norveškem in v Aberdeenu na Škotskem.

Za življenjsko delo na področju biblicistike in promoviranja znanosti je leta 1996 prejel državno odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije, leta 1988 papeško odlikovanje z nazivom monsignor, leta 1999 pa priznanje ambasador Republike Slovenije v znanosti. 

V svojem predavateljskem delu na Teološki fakulteti UL je akademik prof. dr. Jože Krašovec užival zaradi svoje strokovne razgledanosti in človeške topline velik ugled med študenti in sodelavci.


Profesorju čestitamo za prejem častnega naziva!