Objavljeno: 18.10.2019 | Posodobljeno: 14.1.2020 | Dogodek: 28.11.2019 ob 19:00: Slovenska filharmonija

Ljubljana, 28. november - Teološka fakulteta, ena izmed petih ustanovitvenih članic Univerze v Ljubljani, se je danes s slavnostno akademijo Vera išče besede v Slovenski filharmoniji spomnila svojih sto let delovanja, hkrati pa se ozrla nazaj v leto 1619, ko so na Jezuitskem kolegiju v Ljubljani začeli s prvimi visokošolskimi predavanji iz moralne teologije. Svečanosti so se udeležili mnogi visoki gosti, med drugim g. Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, njegova eminenca kardinal Giuseppe Versaldi, prefekt Kongregacije za katoliško vzgojo, prof. dr. Igor Papič, rektor UL, msgr. Stanislav Zore in veliki kancler Teološke fakultete. 


Rdeča nit akademije je bila predstavitev razvoja teologije in mnogovrstnih izzivov, s katerimi se je Teološka fakulteta srečevala. Glavno sporočilo akademije lahko strnemo z besedami povezovalke: »Teologija je vera, ki išče besede, besede, ki iščejo življenje, življenje, ki išče večnost. Zato iščimo Besedo vere, upanja in ljubezni. Iščimo pot, resnico in življenje.«


Slavnostni govornik je bil zaslužni profesor msgr. Anton Stres, ki je poudaril, da je človek cilj ali absolutna vrednota – in ne zgolj sredstvo. »Tako dolgo, dokler se bo treba bojevati za ohranitev človekovega absolutnega dostojanstva, pa bo teologija, ki je nastala in se razvijala v tesnih povezavah z njim, ohranjala svoje mesto v človekovi celovitosti in s tem tudi na univerzi«, je še dodal. 


Kardinal Giuseppe Versaldi, ki je pred slovesnim dogodkom obiskal Teološko fakulteto in Katoliški inštitut, je v svojem govoru spomnil, da je bila Teološka fakulteta referenčna točka tako znotraj Cerkve kakor tudi civilne družbe. Poudaril je še, da se danes pojavljajo novi izzivi, z njimi pa se moramo soočiti v istem duhu vere in modrosti, vedoč, da med vero in znanostjo ni nasprotovanja, saj vsi težimo k isti in edini resnici, le da so poti do nje različne. 


Teologija danes ni več kraljica znanosti, kot je bila v srednjem veku, njeno poslanstvo se je tekom stoletij spreminjalo v koraku s časom, je  povedal predsednik RS, dr. Borut Pahor. Dodaj je še, »Evropa in z njo Slovenija ima v svoji kulturnih in vrednotnih koreninah vgrajen močan pečat krščanstva«. 


Veliki kancler Teološke fakultete, msgr. Stanislav Zore, je v svojem nagovoru izrazil ponos, ki ga čuti ob stoletnici Teološke fakultete. Ta je namreč vzgojila mnoge teologe ter ohranjala svojo trdnost, tudi takrat, ko je to bilo zelo težko. Ljubljanski nadškof se je Teološki fakulteti zahvalil, da je vsa leta delovala kakor kvas v testu življenju Cerkve in marsikdaj tudi v življenju družbe.


»Letos obeležujemo tudi 400 let visokošolskega izobraževanja na Slovenskem, kot vemo, so jezuiti začeli s prvimi predavanji davnega leta 1619,« je spomnil rektor UL, prof. dr. Igor Papič, ter poudaril, da je Teološka fakulteta pomembna članica Univerze v Ljubljani in ima pomenljivo vlogo v njeni zgodovini ter ji zaželel uspešno delovanje v naslednjih stotih letih. 


Pomembno vlogo pa ima teologija tudi v sodobnem času. Njena temeljna naloga je, da med vero in razumom ustvarja dialog, je prepričan dekan Teološke fakultete, prof. dr. Robert Petkovšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da je »poseben izziv za teologijo – kakor tudi za druge znanosti – v sodobnem razdrobljenem svetu védenj »transdisciplinarnost« – poskus, da bi tudi najbolj različne discipline našle skupno vizijo o smislu svojih znanstveno-pedagoških prizadevanj. Teologija to transdisciplinarno vizijo vidi v brezkompromisnem delu za skupno dobro, še posebej v prid najšibkejšim.« 
 

Zvočni posnetek najdete na povezavi. 

 

 


Mediji so poročali:

Več o zgodovini teološkega študija pri nas lahko preberete v prispekvu dekana UL Teof, prof. dr. Roberta Petkovška, z naslovom Vloga teološkega študija v Ljubljani, pred in po ustanovitvi Univerze v Ljubljani, ki je bil objavljen v Bogoslovnem vestniku 79, (2019) 2:473—490.