Objavljeno: 10.1.2022 | Posodobljeno: 18.1.2022

Obveščamo vas, da je Vlada RS včeraj, 17. januarja, izdala spremembo Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 in spremembo Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

1. ) Sprememba Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 določa izjemo od karantene na domu, in sicer velja tudi za zaposlene ali pa tiste, ki delo opravljajo na drugi pravni podlagi v dejavnosti vzgoje in izobraževanja, pod pogojem, da v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika s povzročiteljem COVID-19 vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2 na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.

Med izjeme od karantene velja po novem tudi za študente, če bo do visoko tveganega stika prišlo pri udeležbi pri izvajanju študijske dejavnosti (npr. predavanja, vaje in itd.). Tudi navedeni se morajo vsakodnevno samotestirati v obdobju sedmih dni od visokorizičnega stika, razen v primeru, da je prišlo do večjega števila okužb v posameznem oddelku.

2.) Dopolnitev Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 določa izjemo glede pogostnosti testiranja s hitrim antigenskim testom za samotestiranje tudi za študente, ki se morajo vsakodnevno presejalno testirati v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika namesto napotitve v karanteno na domu v skladu z odlokom, ki ureja izjeme od karantene na domu po visoko tveganem stiku.

Z omenjenim odlokom je študentom zagotovljenih 20 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec.

Oba odloka začneta veljati v sredo, 19. januarja 2022.


Z današnjim dnem, 10. januarja, je začela veljati sprememba Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, ki dodaja novi izjemi od karantene na domu.

Z današnjim dnem se skrajšuje čas karantene na domu na 7 dni. 

Zaradi navedenega je NIJZ objavil posodobljena Navodila visokošolskim zavodom in študentskim domovom ob sumu ali potrjenem primeru okužbe s SARS-CoV-2 v zavodu na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/vzgojainizobrazevanje

NIJZ opozarja, da je poleg zgoraj navedenih sprememb odstranjena tudi izjema od visokorizičnega kontakta za zaposlene (izpostavljenost do 45 minut, razdalja do učencev najmanj 2 m, najmanj kirurška maska IIR in prezračevanje).