Objavljeno: 21.8.2023 | Posodobljeno: 21.8.2023 | Dogodek: 11.8.2023 ob 08:00: Dom sv. Jožefa, Celje

Tretji evropski kongres integrativne geštalt pedagogike in pastorale z naslovom Živeti umetnost življenja je potekal v Celju pri Sv. Jožefu od 11. do 13. avgusta 2023. Slovesno sta ga otvorila predsednica društva IGBW, Kornelia Vonier-Hoffkamp ter geštalt pedagog in terapevt, Hans Neuhold.

Skoraj sto udeležencev je prisluhnilo predavateljem dr. Franzu Feinerju, dr. Ivi Nežič Glavica, ddr. Stanku Gerjolju, dr. Marii Elisabeth Aigner, dr. Johanni Rahner in Hansu Neuholdu. Prvi večer sta zanimiv dialog o umetnosti življenja z močnimi filozofskimi argumenti in v luči trdnih krščanskih korenin popestrila dr. Branko Klun in moderator dr. Hans Klaushofer.

Poleg predavanj je bilo organiziranih šest praktičnih delavnic v katerih so udeleženci lahko ustvarjali, se učili zavestne pozornosti, ustvarjali in se povezaovali, prisluhnili pomenu poguma, zaupanja in veselja do življenja, svobode in smisla življenja, se vadili v čuječnosti v univerzumu naših vlog, pogledali na življenje z vidika humorja in v ritmu, dihanju in glasu iskali svojo svobodo. Izvajalci delavnic so bili Mateja Centa Strahovnik in Katja Jarc iz slovenskega inštitut GIP, Ursula in Joachim Hawel ter Maria in Roland Schönmayr iz avstrijskega društva IIGS, Ludger Hoffkamp in Franziska Wagner-Lutz iz nemškega društva IGBW.

Večeri pa so bili umetniški, zabavni in humoristični. Prvi večer je umetnica geštaltiska Margit Resch iz Avstrije otvorila razstavo svojih slik. Umetniški večer je z glasbo spremljala glasbena skupina Boogie Woogie Taste, ki jo sestavljajo le člani njena družine. Drugi večer je Ludger Hoffkampf, preoblečen v klavna, organiziral večer poln humorja in veselja. Za glasbeno spremljavo in vzdušje je poskrbela Nina Šalamon, ki jo poznamo iz rok kantate Ogenj v kosteh.

Geštaltistična maša, molitve in plesi so bili povezovalna nit, ki je udeležence močno povezala ne le med seboj, ampak tudi z Bogom.

>> Več na: Inštitut za integrativno geštalt pedagogiko (rkc.si)