Judovsko-krščanski viri in razsežnosti dialoga

Objavljeno: 19.12.2019 | Posodobljeno: 22.9.2020 | Dogodek: 3.11.2020: Teološka fakulteta UL, Enota v Mariboru

Logotip (grafična podoba) simpozija sta skici dveh oljenk iz Biblične arheološke zbirke Teološke knjižnice Maribor. Dve oljenki, obrnjeni druga proti drugi, predstavljata dva monoteizma v dialogu.

Revija Edinost in dialog bo v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in s podporo ARRS raziskovalnega programa Judovsko-krščanski viri in razsežnosti pravičnosti P6-0262(A) v drugi številki letnika 75 (2020) obeležila 55. obletnico objave koncilske izjave Nostra Aetate, ki je omogočila sistematičen dialog med Katoliško cerkvijo in judovstvom. Posebna številka bo obravnavala teološka, zgodovinska in kulturna vprašanja, oblikovana v zadnjih desetletjih, in poudarila poseben status judovsko-katoliškega dialoga (glej Vabilo k sodelovanju). 

Ob tej priložnosti bo predvidoma od 3. do 4. novembra 2020 v prostorih Teološke fakultete UL, Enote v Mariboru, potekal simpozij, kjer bo sodelovalo 50 domačih in tujih raziskovalcev. Sprva je bilo načrtovano in sporočeno (Vabilo k sodelovanju), da bo simpozij potekal v prostorih Sinagoge Maribor, vendar to ne bo mogoče zaradi števila prijav in ukrepov za zajezitev epidemije.

 

DOKUMENTI: 

  • Zbornik povzetkov (različica 21. 9. 2020): PDF
  • Vabilo k sodelovanju: SI / ENG.

 

POMEMBNA OBVESTILA:

Celoten prispevek je treba poslati v recenzijo do 30. septembra 2020 (metodologija revije).

Prispevek, ki ga avtor  pošlje na naslov revije Edinost in dialog, je besedilo, ki še ni bilo objavljeno drugod niti ni drugod v recenzijskem postopku. Besedilo je treba poslati v elektronski obliki na naslov revije (edinost-dialog@teof.uni-lj.si). Objave v reviji se ne honorirajo.

Natančen program in razpored predavanj bo objavljen naknadno. Ker obstaja možnost razmaha epidemije covida-19 in s tem povezanih ukrepov, bodo morebitne spremembe glede izvedbe simpozija sporočene pravočasno. 
 

 

Logotip (grafična podoba) simpozija sta skici dveh oljenk iz Biblične arheološke zbirke Teološke knjižnice Maribor. Dve oljenki, obrnjeni druga proti drugi, predstavljata dva monoteizma v dialogu. Oljenki se v delu, kjer sta goreli, delno prekrivata. Na ta način tvorita dvojno simboliko. Oba monoteizma se napajata ob istem viru (istem Bogu, ki se v Svetem pismu pogosto razodeva v ognju), hkrati pa prekrivajoči odprtini za plamen spominjata na logotip revije Edinost in dialog.

Avtor skic: Andrej Preložnik; oblikovanje: Samo Skralovnik.

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo strani se strinjate, da lahko piškotke uporabljamo za delovanje strani in statistiko obiska. Več o tem