Judovsko-krščanski viri in razsežnosti dialoga

Objavljeno: 19.12.2019 | Posodobljeno: 4.1.2021 | Dogodek: 20.4.2021: Teološka fakulteta UL, Enota v Mariboru

Logotip (grafična podoba) simpozija sta skici dveh oljenk iz Biblične arheološke zbirke Teološke knjižnice Maribor. Dve oljenki, obrnjeni druga proti drugi, predstavljata dva monoteizma v dialogu.

Revija Edinost in dialog je v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in s podporo ARRS raziskovalnega programa Judovsko-krščanski viri in razsežnosti pravičnosti P6-0262(A) v drugi številki letnika 75 (2020) obeležila 55. obletnico objave koncilske izjave Nostra Aetate, ki je omogočila sistematičen dialog med Katoliško cerkvijo in judovstvom. Posebna številka obravnava teološka, zgodovinska in kulturna vprašanja, oblikovana v zadnjih desetletjih, in podčrta poseben status judovsko-katoliškega dialoga (glej Vabilo k sodelovanju). 

Ob tej priložnosti bo predvidoma od 20. do 21. aprila 2021 potekal simpozij, kjer bo sodelovalo več kot 50 domačih in tujih raziskovalcev. 

 

DOKUMENTI: 

  • Obvestilo: izšla posebna druga številka revije Edinost in dialog 75 (2020): SI / ENG
  • Obvestilo o prestavitvi simpozija: SI / ENG
  • Zbornik povzetkov (različica 28. 12. 2020): PDF
  • Vabilo k sodelovanju: SI / ENG.

 

IZVLEČEK POMEMBNIH INFORMACIJ: 

Simpozij je zaradi epidemije prestavljen in se bo izvedel z udeležbo v živo 20. in 21. aprila 2021. 

Če se epidemiološka slika do takrat ne bo spremenila ali se bo celo ponovila s tretjim valom, bomo simpozij izvedli virtualno (na omenjena datuma).

Posebna (druga) številka revije Edinost in dialog, letnik 75 (2020), je že izšla in je dostopna na spletu

Glede na nove okoliščine sporočamo tudi, da je dokončni rok za oddajo celotnega prispevka podaljšan do konca tega koledarskega leta. Prosimo, da pri pripravi prispevkov dosledno upoštevate metodologijo revije.

Prispevek, ki ga avtor  pošlje na naslov revije Edinost in dialog, je besedilo, ki še ni bilo objavljeno drugod niti ni drugod v recenzijskem postopku. Besedilo je treba poslati v elektronski obliki na naslov revije (edinost-dialog@teof.uni-lj.si). Objave v reviji se ne honorirajo.

Natančen program in razpored predavanj bo objavljen naknadno. 
 

 

Logotip (grafična podoba) simpozija sta skici dveh oljenk iz Biblične arheološke zbirke Teološke knjižnice Maribor. Dve oljenki, obrnjeni druga proti drugi, predstavljata dva monoteizma v dialogu. Oljenki se v delu, kjer sta goreli, delno prekrivata. Na ta način tvorita dvojno simboliko. Oba monoteizma se napajata ob istem viru (istem Bogu, ki se v Svetem pismu pogosto razodeva v ognju), hkrati pa prekrivajoči odprtini za plamen spominjata na logotip revije Edinost in dialog.

Avtor skic: Andrej Preložnik; oblikovanje: Samo Skralovnik.

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo strani se strinjate, da lahko piškotke uporabljamo za delovanje strani in statistiko obiska. Več o tem