Objavljeno: 4.8.2022 | Posodobljeno: 4.8.2022

Od 10. do 16. julija 2022 so se štirje doktorski študentje Teološke fakultete (Filip Veber, Jožef Sobočan, Martin Perčič s področja teologije in Maja Šumrada s področja religiologije in etike) udeležili mednarodne poletne šole Mediteranski teološki susreti – Meditherenian theological meetings, ki je potekala v organizaciji Reške nadškofije v Lovranu, pod posebnim pokroviteljstvom reškega nadškofa koadjutorja msgr. Mateja Uzinića, ki je ves teden skupaj s študenti spremljal predavanja in delavnice ter ves ostali program.

Pod geslom »Svoboda in odgovornost za izgovorjeno besedo« nas je tekom tedna nagovorilo pet izjemnih predavateljev. Prof. Luke Bretherton, predavatelj na univerzi Duke v ZDA, je spregovoril o politični teologiji. Prof. Maria Heimbach-Steins iz univerze v Münstru je aktualizirala tematiko o človekovih pravicah in svobodi, prof. Branko Murić iz univerze v Zagrebu je osvetlil pomen karizme teologov in njihov položaj v Cerkvi, prof. Cyril Hovorun iz univerze v Stockholmu ter dolgoletni sodelavec ruskega patriarha Kirilla pa je spregovoril o vprašanju vere in politike na primeru vojne v Ukrajini. Z nami se je preko spleta povezal tudi kardinal Mario Grech, generalni tajnik sinode, ki je spregovoril o sinodlani poti in pomenu trenutnega sinodalnega procesa za vesoljno Cerkev.

Dopoldanska predavanja in večerne delavnice so bili obogateni z aktivnim in zanimivimi sodelovanjem študentov teologije, ki smo prihajali iz različnih stopenj in okolij. Slušatelji, bilo nas je okoli 40, smo prišli iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Severne Makedonije. Kulturna raznolikost je bila še bolj obogatena z ekumenskim vidikom, saj smo bili študentje tako s katoliških teoloških fakultet kot tudi s pravoslavnih, grško-ortodoksnih in protestantskih teoloških fakultet. 

Nova znanja in novi prijatelji

Kljub temu, da je bilo na trenutke naporno, nam je prehitro minilo, saj smo pridobili nova znanja in spoznali nove prijatelje. Poleg uradnega dela, predavanj in delavnic je organizator poskrbel tudi za spremljajoče družabne dogodke. Obiskali smo čudovito neoromansko cerkev Marijinega oznanjenja v Opatiji, ki jo vodijo jezuiti, župnijsko cerkev sv. Jakoba in nekatere turistične zanimivosti v mestu. Organizator je poskrbel tudi za obisk Reke, kjer smo občudovali katedralo sv. Vida in kjer nas je nadškof msgr. Mate Uzinić presenetil s čudovito pogostitvijo. 

Dogodek Mediteranski teološki susreti je bil deležen velike pozornosti v vseh večjih hrvaških tiskanih medijih, tudi zagrebške HRT, zelo dobro pa je bila obiskana tudi javna okrogla miza v prostorih reške nadškofije, kjer so gostujoči predavatelji javno spregovorili o določenih vprašanjih.

Čudovita izkušnja, ki jo priporočamo vsem študentom

Ob sklepu poletne šole v Lovranu smo se vsi skupaj strinjali, da udeležbe ne obžalujemo, ravno nasprotno, če bo le mogoče, se je bomo zagotovo udeležili tudi prihodnje leto. Organizatorji so se namreč zelo potrudili z izbiro tematike in predavateljev, ki so pokazali široko razgledanost in hkrati odprtost za diskusije in izzivanje njihovih prepričan in stališč v pogovorih s študenti. Po drugi strani pa smo bili nagovorjeni  s sproščenostjo vseh navzočih, kar je ustvarilo zelo dobro vzdušje na poletni šoli.

Mediteranska teološka srečanja v Lovranu so vsekakor čudovita izkušnja, ki jo zelo priporočamo tudi ostalim študentom.

Maja, Jožef, Martin in Filip