CEEPUS zgodbe

CEEPUS zgodbe študentov 

 

DOKTORSKI ŠTUDENT NA MOBILNOSTI V PRAGI

Na mesečno mobilnost preko Ceepusa je odšel tudi doktorski študent Nik Trontelj. Kako se je imel v Pragi pa lahko prebereš iz zapisa.

Sem doktorski študent (področje Teologija) na Teološki fakulteti. Ponujeno priložnost enomesečne izmenjave, namenjene dodatnemu raziskovanju področja moje disertacije, sem sprejel z velikim zanimanjem. V Pragi sem bil gostujoči študent na Fakulteti za humanistične študije, ki je članica slovite Karlove univerze, ene najstarejših evropskih univerz. Čas moje izmenjave v češki prestolnici je bil koristen za opravljanje mojih študijskih obveznosti, hkrati pa tudi lepa izkušnja spoznavanja mesta, ki sem ga obiskal prvič. 
V študijskem smislu so bili dragoceni pogovori s tamkajšnjim mentorjem, obiski knjižnic različnih fakultet in srečanje z domačim jezikom – pri svojem študiju sem z nekaj truda uporabil tudi posamezne češke vire. Z osebjem na fakulteti sem se sporazumeval v angleškem jeziku, ki sem ga uporabil tudi pri pisanju svoje raziskovalne razprave. Vsi fakultetni sodelavci, s katerimi sem se srečal (zaposleni v mednarodni pisarni, knjižnično osebje, mentor idr.), so bili ustrežljivi in pripravljeni pomagati pri katerikoli študijski ali praktični zadevi v zvezi z mojo izmenjavo.
Izmenjava je bila zame dobrodošla tudi v pridobivanju praktičnih veščin in širjenju osebnih obzorij. Življenje v velikem mestu je svojevrsten izziv v mnogih pogledih. Potrebno je usvojiti sistem javnega prevoza in dobro spoznati različne dele mesta, kar omogoči načrtovanje obiska različnih institucij in gibanje v prostem času. Podobno se je treba prilagoditi uporabi tuje denarne valute. V vsakodnevnem življenju se je možno povsem naravno naučiti osnovnega lokalnega izrazoslovja.
Končno je Praga tudi okolje pestre turistične ponudbe in mnogih znamenitosti, ki obiskovalca kar vabijo k občudovanju. Svoje bivanje v mestu ob Vltavi bom ohranil v najlepšem spominu.  
Nik Trontelj
 

 

Neža Bizjan in njena izkušnja poletna šola v Olomucu 

Svojo izkušnjo izmenjave preko Ceepus-a sem dobila v okviru poletne šole bioetike na Češkem. Glede na to, da sem bila edina slovenska udeleženka, so se mi porajali resni dvomi o odhodu. Kljub vsemu sem spakirala in odšla v Olomuc.

Že takoj ob prihodu na Češko sem ugotovila, da je bila odločitev pravilna. Od trenutka, ko sem stopila na češka tla in vse do prihoda nazaj v Slovenijo sem se počutila, kot da bi stopila med stare znance. Cel teden smo skupaj jedli, hodili na predavanja ter spoznavali mesto in njegovo okolico. Razlog, zakaj resnično priporočam tako vrsto izmenjave, so predavanja. Nabor različnih strokovnjakov, ki temo poletne šole predstavijo pod različnimi vidiki, vsakomur razširi obzorja.

Navkljub komuniciranju v angleščini, nemščini in mešanici slovanskih jezikov smo uspeli splesti resnične vezi in poznanstva, ki nas bodo spremljala skozi celo življenje. Zame je bila ta poletna šola posebna tudi zato, ker sem tam praznovala svojo rojstni dan. Kot že rečeno – s svojimi starimi znanci.

Poletno šolo resnično priporočam vsem, ki se odločate za daljšo študijsko izmenjavo, saj ponuja lep predokus avanture, ki vas čaka tam. Le pogumno!

Neža Bizjan

 

 

 

MATJAŽ VIDMAR JE BIL NA IZMENJAVI V ZAGREBU

Sem Matjaž Vidmar študent na Teološki fakulteti v Ljubljani. Za izmenjavo sem se odločil v tretjem letniku UTR programa. Izbral sem si študijsko mesto-Zagreb. Izmenjave sem se želel udeležiti , že pred leti in tako se mi je uresničila želja v zadnjem letniku. Na Hrvaškem sem preživel drugi študijski semester.

Rekel bi, da je izmenjava zelo dobra izkušnja, ki seveda terja tudi nekaj žrtvovanja. Toda dejstvo je, da če tega ne bi doživel, bi si kasneje v življenju zagotovo očital, da te možnosti nisem izkoristil. Na splošno je bilo lepo, nova izkušnja, kjer spoznaš veliko novega v novem okolju, spleteš nove prijateljske vezi hkrati pa spoznavaš tujo kulturo. Na » lastni koži« doživiš to izkušnjo.

Menim,  da je bilo na splošno res lepo doživetje. Kar je vredno omeniti je, da so bili profesorji zelo prilagodljivi tako domači, kot tudi na tuji univerzi. Prav tako me je lepo sprejela tudi okolica. Bilo je le nekaj logističnih nevšečnosti na začetku izmenjave, a to smo kasneje uskladili.

Skratka, to izkušnjo priporočam tistim, ki želijo izkusiti nekaj novega in ki se ne bojijo izzivov. Če pa se pojavi kakšna ovira ali težava, pa je vedno rešljiva.

Tako, da kar pogumno.

Matjaž, Vidmar 

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo strani se strinjate, da lahko piškotke uporabljamo za delovanje strani in statistiko obiska. Več o tem