Objavljeno: 11.5.2022

Globalni razvoj in rast prebivalstva povečujeta pritiske na okolje. K trajnostnemu razvoju in upočasniti podnebnih sprememb, lahko prispevamo s spremembo svojih navad. V Eko mesecu, ki poteka meseca maja na Univerzi v Ljubljani, bodo na predavanju dr. Lučke Kajfež Bogataj predstavili priložnosti odgovornega ravnanja v skrbi za okolje, spodbudili h gibanju na svoj pogon, uporabi javnih prevozov ali drugih alternativnih oblik mobilnosti, organizirali študentsko izmenjevalnico oblačil ter vseštudentsko čistilno akcijo. Vabljeni, da se pridružite.

Študentska izmenjevalnica oblačil

Kje: Študentsko naselje Rožna dolina, menza Rožna Kuhna, Svetčeva 9

Kdaj: ponedeljek, 16. 5. 2022, 19:00 - 21:00 (sprejem oblačil od 19h - 19.30, izmenjava se začne ob 19.30)

Prijava: https://popr.uni-lj.si/

Pridružite se študentski izmenjevalnici oblačil in naredite prvi korak v smeri zmanjševanja tekstilnih odpadkov. Tokrat oblačil ne boste kupili, ampak zamenjali.

Predavanje dr. Lučke Kajfež Bogataj: Okoljski vidik trajnostnega razvoja

Kje: Študentsko naselje Rožna dolina, menza Rožna Kuhna, Svetčeva 9

Kdaj: torek, 17. 5. 2022, 20.00 – 21.30

Prijava: https://popr.uni-lj.si/

Podnebne spremembe, izguba raznoživosti in širjenje puščav so le simptomi prihodnosti, ki si je ne želimo. Predavanje bo skušalo odpreti pomembna vprašanja: je možna drugačna prihodnost in razvoj, ki si ga želimo? Kako najti alternativne modele, ki obstajajo znotraj ekonomske znanosti in ki bodo spoštovali omejenost planeta? Kakšna je vloga posameznika?  Kako sprejeti dejstvo, da je Zemlja omejena in da meje, ki jih bomo morali spoštovati, ne kratijo ne človekovih pravic ali ne demokracije? 

Vseštudentska čistilna akcija

Kje: Študentsko naselje Rožna dolina

Kdaj: četrtek, 19. 5. 2022, 8.00 - 9.30

Prijava: https://popr.uni-lj.si/

V okviru čistilne akcije bomo zaposleni in študentje združili moči za lepšo okolico, v kateri živimo, delamo oz. študiramo. Zbrali se bomo, 19. 5. 2022 ob 8. uri pred restavracijo v Rožni dolini, kjer bomo prevzeli vso potrebno opremo, se razdelili v ekipe in določili območja.

Po čistilni akciji bo za vse sodelujoče organiziran zajtrk v Restavraciji (kosmiči, sadje). Prav tako boste vsi udeleženi študentje prejeli  kupon za kosilo v restavraciji Rožna kuh´na s koriščenjem študentskega bona brez doplačila.

Ekoteka – »ekobranje« za ekoživljenje 

Ste gledali zanimiv dokumentarec ali video, prebrali knjigo, članek, raziskavo, zasledili dogodek s področja ekologije? Vabljeni, da ga delite z nami v Ekoteki – spletni eko knjižnici.

Izziv: V 61 dneh peš okoli sveta #korakamokolisveta

V 61 dneh želimo prehoditi pot okoli sveta, ki je dolga 20.000.000 korakov. K izzivu lahko pristopite kadar koli (upoštevani bodo vsi izvedeni korak – obdobje: april in maj 2022). Več.