Objavljeno: 23.11.2018 | Posodobljeno: 23.11.2018 | Dogodek: 28.11.2018: Teološka fakulteta Ljubljana

Predavanje gostujočega profesorja Francisca Güella iz Španije ob 50. letnici okrožnice Humanae Vitae, v sredo, 28. novembra 2018, ob 11.00 na Teološki fakulteti v Ljubljani.

Prof. dr. Francisco Güell (r. 1977) je doktor filozofije in magister literarnih ved in bioloških znanosti. Tema doktorske naloge (2011) je bila status človeškega zarodka pred ugnezditvijo. Je vsestranski interdisciplinarni raziskovalec, ki sodeluje z različnimi univerzami po vsem svetu, med drugim tudi s Kennedy Institutom v Washingtonu, Centrom za biomedicino na King's Collegu v Londonu, Centrom za bioetiko na Papeški katoliški univerzi v Čilu … Je predavatelj na Univerzi v Navarri v Španiji in avtor številnih znanstvenih člankov na področju bioetike.

Povzetek predavanja:

Oploditev z biomedicinsko pomočjo in starševska odgovornost

Ob 50. obletnici okrožnice Humanae Vitae je težko spregledati njen preroški pomen. Njen avtor, sveti papež Pavel VI., je v tem dokumentu povzel stališča svojih predhodnikov in podal smernice za nadaljnjo pot v obdobju spolne revolucije leta 1968. Po pol stoletja od objave še vedno potekajo razprave o samem nauku okrožnice.

V predavanju bo predstavljen del govora, ki ga je imel Pij XII. na 4. mednarodnem kongresu katoliških zdravnikov leta 1949, besede, ki jih dobesedno povzema okrožnica Humanae Vitae. Izpostavljeni bodo ključni poudarki okrožnice in predstavljeni različni pristopi k reševanju problemov na področju plodnosti danes. Posebno pozornost bomo posvetili tehnikam oploditve z biomedicinsko pomočjo in NaPro tehnologiji, ki se posveča proučevanju človeške plodnosti in jo razvija ustanova »Pope Paul VI Institute«. Na koncu bo podana kritična analiza teh pristopov z vidika vpliva različnih postopkov na zdravje rojenih otrok.

Lepo vabljeni na predavanje in pogovor s predavateljem!