Objavljeno: 11.11.2019 | Posodobljeno: 5.12.2019 | Dogodek: 4.12.2019 ob 12:00: Teološka fakulteta

Spoštovani!

Ljubljana, 4. december 2019 - Na Teološki fakulteti UL je v sklopu 100 obletnice UL potekala tiskovna konferenca, na kateri so bile predstavljene monografije in priročniki, ki so jih v iztekajočem se koledarskem letu v Sloveniji ali tujini izdali predavatelji, zaposleni na UL Teof ter znanstvene serijske publikacije, ki jih izdaja Teološka fakulteta UL.

V sklopu tiskovne konference smo otvorili razstavi "Od puščave do mize" (avla Teof UL) in "Stoleten sen" (glavni hodnik Teof UL), ki si ju boste lahko ogledali do konca marca  2020. 

Biblično arheološko razstavo Od puščave do mize: »Človek ne živi samo od kruha.« (5 Mz 8,3) je pripravila Teološka fakulteta UL ob 100-obletnici UL, in 50-letnici delovanja Enote v Mariboru, v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Razstava interdisciplinarno povezuje arheološke, zgodovinske in teološke vidike, plod sodelovanja biblicista doc. dr. Sama Skralovnika, glavnega avtorja, arheologov Aleksandre Nestorović in Andreja Preložnika ter zgodovinarja Borisa Hajdinjaka.
Zbirka razstavljenih predmetov izvira z območij današnjega Izraela, Palestine in Egipta in je edinstvena v Sloveniji. Zbirka je časovno zelo heterogena, v njej so predmeti iz obdobij od bakrene dobe (5. oziroma 4. tisočletje pr. Kr.) do obdobja arabske ekspanzije (7. stoletje po Kr.). Prevladujejo lončenina in predmeti, povezani z vsakdanjim življenjem in prehranjevanjem, zato se z razstavo izbranih predmetov obiskovalec podaja na sprehod od puščave do mize: puščava v naslovu predstavlja nomadski način življenja (prehranjevanja) Izraelcev, miza pa način življenja v civilizaciji (stalni naselitvi). Razstavljeni predmeti obiskovalca povedejo od »necivilizacije do civilizacije«, od bibličnih očakov, ki so bili še puščavski nomadi, do širjenja krščanstva, ko že prevladuje stalna naselitev z mizo in hrano kot njenim simbolom. Miza hkrati kaže na zadnjo večerjo, prostor, kjer je bila sklenjena Nova zaveza. Obe zavezi sta bili sklenjeni ob hrani, prva na peščenih tleh Sinajskega pogorja, »zrli so Boga, jedli so in pili« (2 Mz 24,11), druga za mizo pri Jezusovi zadnji večerji.

Ob stoletnici Univerze v Ljubljani in s tem tudi Teološke fakultete UL kot ene izmed petih članic ustanoviteljic Univerze, bo možen ogled Priložnostne razstave "Stoleten sen", ki nas želi spomniti na pomemben doprinos teologov in teoloških študijev k sami ustanovitvi samostojne Univerze v Ljubljani. Dr. Metod Mikuž je o tem zapisal: »Zanimivo je torej, da so bili prav teologi tisti, ki so pokazali Vseučiliški komisiji edino pravo pot, da je treba – če so na razpolago kvalificirani učitelji – iskati rešitev vprašanja ljubljanske univerze le na domačih tleh.«
Prav sodelovanje teologov pri nastanku ljubljanske univerze je pripomoglo, da je v njej prevladal »vsebinski koncept moderne evropske univerze«, ki je obsegala tradicionalnih pet fakultet. Vpetost Teološke fakultete v slovenski družbeni prostor in ključni dogodki, ki so zaznamovali njeno delovanje, bodo predstavljeni v besedi in sliki. Razstavo je pripravil asist. dr. Miha Šimac. 

Vljudno vabljeni na ogled razstav!

Celotno poročilo najdete tukaj!