Objavljeno: 9.9.2019

Spoštovani!

Obveščamo vas, da bo v četrtek, 10. septembra 2019, potekal simpozij v sklopu 100-letnice UL, na temo Alma Sodnik in Slovenska filozofija. Simpozij, ki se bo pričel ob 10.00 uri, bo potekal v prostorih Slovenske matice

Predavatelji se bodo na simpoziju dotaknili tem o vlogi in pomenu filozofije Alme Sodnik za slovenski in evropski prostor, o vlogi žensk v filozofiji ter o drugih izbranih temah. Med predavatelji bosta tudi dr. Janez Juhant in dr. Bojan Žalec. 

Celoten program je dostopen tukaj.

Nekaj besed o Almi Sodik: Slovenska filozofinja Alma Sodnik (roj. Zupanec) se je rodila 23. marca 1896 v Ljubljani. Svoje kompetence je poleg študija v Sloveniji pridobivala na Dunaju, Parizu, Rimu, Grazu in Milanu. Poučevala je na Filozofski fakulteti UL in bila med letoma 1952-53 dekanija omenjene fakultete. V Slovenskem prostoru je  prva podrobno prikazovala zgod. razvoj filoz. problemov od začetka antike do vključno Kanta z vplivom na Hegla ter v vrsti monografskih razprav obravnavala filoz. teorijo ter pomen posameznih mislecev. Na osnovi domačih (od zač. 16. st.) in tujih virov je ustvarila metodološko osnovo za sistematični prikaz zgodovine filozofije pri Slovencih bodisi po filoz. avtorjih bodisi po filoz. problematiki. 

Vljudno vabljeni!