Slavnostna akademija ob 50 - letnici Enote Teološke fakultete v Mariboru

Objavljeno: 13.11.2018 | Posodobljeno: 13.11.2018

Slavnostni govornik na akademiji je bil častni senator Teološke fakultete, akademik prof. dr. Kajetan Gantar.

V sredo, 7. novembra 2018, je v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor potekala slavnostna akademija ob 50- letnici Enote Teološke fakultete v Mariboru. Svečana prireditev na visoki kulturno umetniški ravni je navdušila domače in tuje goste, ki so do zadnjega kotička zapolnili slavnostno Kazinsko dvorano.

V uvodnem nagovoru je voditeljica večera doc. dr. Mateja Pevec Rozman umestila zlati jubilej Enote v okvir praznovanja stoletnice Univerze v Ljubljani in 160- letnice visokega šolstva v Mariboru, ki bosta obeleženi prihodnje leto. Izpostavila je bogato tradicijo teološkega študija v Mariboru, ki sega v 19. stoletje, ko je škof Anton Martin Slomšek po prenosu škofijskega sedeža v Maribor, leta 1859 ustanovil prvo visoko bogoslovno šolo na Slovenskem s pripadajočo knjižnico. Leta 1968 se je na pobudo škofa Maksimilijana Držečnika začel izvajati univerzitetni teološki študij na Enoti Teološke fakultete v Mariboru. 

Prisotne so uvodoma pozdravili in izrekli čestitke: prodekan in predstojnik Enote v Mariboru izr. prof. dr. Stanislav Slatinek, dekan Teološke fakultete prof. dr. Robert Petkovšek, mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl, prorektorica Univerze v Mariboru izr. prof. dr. Lučka Lorber, dekan Katoliške bogoslovne fakultete Univerze v Zagrebu prof. dr. Mario Cifrak in predstavnik Pravoslavne bogoslovne fakultete Univerze v Beogradu doc. dr. Zdravko Jovanović.

Slavnostni govornik na akademiji je bil častni senator Teološke fakultete, akademik prof. dr. Kajetan Gantar, ki je s svojim izjemnim govorom očaral in navdušil občinstvo ter požel močan aplavz.

Sledila je podelitev priznanj oz. zahval, ki so jih za uspešno in požrtvovalno delo opravljanja službe prodekana in predstojnika Enote Teološke fakultete v Mariboru, po sklepu Senata UL TEOF, prejeli: prof. dr. Vinko Potočnik, izr. prof. dr. Ivan Janez Štuhec, izr. prof. dr. Avguštin Lah, izr. prof. dr. Maksimilijan Matjaž in doc. dr. Mateja Pevec Rozman. Listine sta podelila dekan TEOF prof. dr. Robert Petkovšek in mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl. 

Za glasbene užitke so poskrbeli ansambel ¡Kebataola! (pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec) v sestavi Ane Sandrin, Jasmine Črnčič, Mojce Borko in Eve Germ ter Godalni kvartet Feguš, ki ga sestavljajo bratje Filip, Simon Peter, Andrej in Jernej Feguš. Vrhunskemu koncertu je sledilo druženje in pogostitev v preddverju dvorane.

 

Foto: Tatjana Splichal
 

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo strani se strinjate, da lahko piškotke uporabljamo za delovanje strani in statistiko obiska. Več o tem