Objavljeno: 17.3.2023 | Posodobljeno: 17.3.2023

Z znanstveno monografijo o ljubljanskem nadškofu in metropolitu dr. Jožefu Pogačniku (1902–1980) je zaživela nova knjižna zbirka Testes temporum – Priče časov, ki se navdihuje po znamenitih, a žal ugaslih zbornikih Simpoziji v Rimu (1988–2009, 23 monografij).

Zbirka bo pod okriljem Inštituta za zgodovino Cerkve UL TEOF poleg temeljite predstavitve vidnejših osebnosti dala mesto obravnavi važnejših ustanov in spornih ali spregledanih tem iz zgodovine Cerkve na Slovenskem. V prvi knjigi zbirke so zbrani prispevki 19 avtorjev, ki prinašajo različne vidike življenja in delovanja nadškofa Pogačnika in pričajo o njegovem izrednem pomenu za slovenski cerkveni in družbeni prostor. Izdana je bila v sozaložništvu Mohorjeve družbe Celje in Teološke fakultete UL.

Na predstavitvi znanstvene monografije v knjigarni Mohorjeve družbe v Ljubljani so 16. marca 2023 sodelovali: nadškof msgr. Stanislav Zore, dr. Miran Špelič OFM, dr. Matjaž Ambrožič, Simona Gregorčič, dr. Bogdan Kolar in dr. Brane Senegačnik. Z njimi se je pogovarjal urednik znanstvene monografije dr. Dejan Pacek.