Tomaževa proslava 2020

Objavljeno: 18.2.2020 | Posodobljeno: 30.3.2020 | Dogodek: 2.3.2020 ob 09:00: Stolnica in velika dvorana TEOF

Foto: Tatjana Splichal

Prvi ponedeljek v mesecu marcu je znova prinesel čas za nagrajevanje sadov študija in dela profesorjev in študentov Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Slovesna Tomaževa proslava se je pričela z mašo v stolnici, ki jo je daroval msgr. Stanislav Zore, veliki kancler Teološke fakultete, nadaljevala s pozdravnimi nagovori in slavnostnim predavanjem ter zaključila s podelitvijo diplom in priznanj.

Teološka fakulteta si na področju teologije, zakonske in družinske terapije, religiologije in etike prizadeva za kakovostno, uresničeno in srečno življenje vseh 

Slavnostna akademija je potekala v veliki dvorani Teološke fakultete. Uvodoma je dekan Teološke fakultete prof. dr. Robert Petkovšek spomnil, da se letos ne spominjamo le stoletnice ustanovitve fakultete in Univerze v Ljubljani, ampak tudi začetkov visokošolskega teološkega študija na Slovenskem – pred 430 leti v Gornjem gradu, v širšem obsegu pa pred 400 leti v Ljubljani pri Sv. Jakobu. 

V svojem govoru se je spomnil na nekaj teologov, med katerimi so eni posegali v same vrhove znanosti, kakor sta bila jezuita astronom Hallerstein in tehnik Gruber, drugi pa so bili pomembni narodni buditelji, kakor sta bila Janez Evangelist Krek ali Matija Slavič, ki je zaslužen za to, da je Prekmurje danes slovensko.

Poudaril je, da se fakulteta odpira tudi globalnim izzivom nove digitalne dobe ter da so podeljene diplome zrel in lep sad vseh prizadevanj ter podlaga za raznovrstno strokovno in znanstveno delo diplomantov na njihovi nadaljnji poti.

Slavnostna govornica izr. prof. dr. Katarina Kompan Erzar je imela predavanje z naslovom "Bog je mlad".

Nato je sledila slovesna podelitev diplomskih listin diplomantom vseh stopenj.

"Vestno študirajte, sicer tvegate, da bo vaša diploma postala podobna čeku brez kritja"

Zahvalo v imenu vseh študentov, ki so v preteklem letu zaključili študij na Teološki fakulteti, je izrekel Rok Vinko Žlender. Poudaril je, da so imeli študenti v času študija veliko možnosti za osebno rast in razvoj ter da prispodoba s čekom, ki jo je pred leti izrekel dekan Pravne fakultete, velja tudi za vse diplomante Teološke fakultete. "Upam, da smo si skozi leta študija uspeli pridobiti dovolj znanj in kompetenc, da bomo usposobljeni za področja, kamor nas Bog kliče."

Rok Vinko Žlender je hkrati za svoje magistrsko delo z naslovom Vizija duhovništva pri sv. Vincenciju Pavelskem prejel tudi Tomaževo nagrado. Utemeljitev zanjo je prebral doc. dr. Marjan Turnšek.

Podelitev naziva častnega senatorja in zahvalne listine

Naziv častnega senatorja je dekan podelili akademiku, zaslužnemu prof. dr. Rajku Bratožu.

Posebno zahvalno listino pa je dekan podelil tudi p. Ivanu Rampretu in slovenski redakciji Radia Vatikan, in sicer za redno spremljanje fakultete in za skrbno, takojšnje in profesionalno poročanje o njenem delovanju, o dogodkih, ki jih fakulteta organizira. 

Študentje so za najboljšega profesorja izbrali prof. dr. Branka Kluna

Študentski svet je tudi letos pod drobnogled vzel asistente, profesorje in strokovne delavce Teološke fakultete in najboljšim izmed njih v preteklem študijskem letu podelil naslove: najboljši profesor - dr. Branko Klun, najboljši asistent - asist. dr. Drago Jerebic in najboljši strokovni delavec - Miha Pate. 

Na slavnostni akademiji so nastopili Marko Erzar, Rebeka Pregelj ter Mladinski pevski zbor župnije Marijinega oznanjenja in študentje Teološke fakultete

Prisluhni slavnostni akademiji na Tomaževi proslavi Teološke fakultete. (Radio Vatikan)

Prisluhni somaševanju slovenskih škofov, profesorjev Teološke fakultete… na dan Tomaževe proslave. (Radio Vatikan)

 

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo strani se strinjate, da lahko piškotke uporabljamo za delovanje strani in statistiko obiska. Več o tem