Utrinki s poletne šole Bioethics and Politics

Objavljeno: 13.5.2019 | Posodobljeno: 17.5.2019

Spoštovani!

V ponedeljek, 13.5.2019, smo na Teološki fakulteti UL začeli s poletno šolo Bioethics and Politics. Študente, ki prihajajo iz Hrvaške, Češke Republike, Romunije, Madžarske in Slovenije je na začetku programa pozdravil dekan Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Robert Petkovšek. Sledilo je združeno predavanje koordinatorja poletne šole, moralnega teologa, doc. dr. Romana Globokarja in slovenske filozofinje, doc. dr. Mateje Pevec Rozman. V predavanjih in timskem delu so se slušatelji seznanili z uvodno tematiko, s tem, kako so se s podobnimi vprašanji ukvarjali že grški filozofi, kakor tudi s tem, kakšno je stanje sodobne družbe. Nadvse zanimivo je bilo prisluhniti zgodbam študentom, njihovim pogledom in navsezadnje kulturni pestrosti in raznolikosti. 

Po krajšem odmoru je sledilo predavanje enega največjih sodobnih moralnih teologov, prof. dr. Jamesa Keenana. Poletno šolo je popestril s predavanjem, ki nosi naslov Teaching "HIV/AIDS and ethics" in order to highlight the politics of Bioethics. Predstavil je problem AIDS-a in njegove razširjenosti. Predavanje je popestril s sodobnimi statističnimi podatki, geografskimi razlikami in predvsem z najrazličnejšimi resničnimi zgodbami, preko katerih so se osebe okužile s smrtonosnim virusom. 

V torek, 14. april 2019, smo prisluhnili predavanju dr. Vojka Strahovnika. Predavanje je nosilo naslov Political correctness and bioethical discourse. Dr. James Keenan je spregovoril o javnem zdravju, iskanju skupnega dobrega, človekovih pravicah ter socialni pravičnosti Cerkve. V večernih urah je v sodelovanju z Unipasom potekalo javno predavanje omenjenega predavatelja. Predaval je o krepostni etiki in popularizmu ter pri tem poudarjal, da bi krepostnost morala biti del načina življenja. Življenje v skupnostih se bo začelo spreminjati na boljše takrat, ko bomo ljudje začeli držati skupaj. Dvorano Teološke fakultete so napolnili mladi obrazi, ki so s svojimi vprašanji doprinesli k bogati vsebinski debati. Po predavanju je sledil prost pogovor s predavateljem, možno pa je bilo kupiti tudi njegovo knjigo "Dela usmiljenja. Srce katoliške vere.", ki je leta 2015 izšla pri Mohorjevi družbi. 

Na deževno sredo se je ameriški moralni teolog poslovil od poletne šole. Njegovo zadnje predavanje je nosilo naslov Gender and Public Health: Structural Violence, Instability, and the Politics of Vulnerability. S svojim obiskom pa nas je počastil dr. Zdravko Jovanović iz Pravoslavne teološke fakultete v Beogradu. Na svojem predavanju se je dotaknil etike in politike v Svetem pismu. Dan je še posebej popestril obisk Hiše evropskega parlamenta v Ljubljani. Udeleženci so bili deležni predstavitve delovanja evropskega parlamenta, najsodobnejših virtualnih pripomočkov za učenje o Evropi, itn. Času primerno pa je govor nanesel tudi na Evropske volitve, ki se bodo odvijale za deset dni. 

Četrti dan poletne šole se je začel s predavanjem zdravnika Assist. Prof. Dr. Božidarja Voljča, dr. med. V predavanju, ki je nosilo naslov Ageing of population and ethical challenges for society se je dotaknil problema staranja prebivalstva in legalizacije evtanazije ter na drugi strani poudaril pomembnost sprejemanja bolezni. O svetosti človekovega življenja in njegovem dostojanstvu (Dignity of Life in the Bible and in the Firs Church) je spregovoril tudi asistent dr. Matjaž Celarc. Posebej se je še dotaknil Lukovega evangelija in Apostolskih del. Po kosilu je sledilo predavanje Bioethical issues at the end of life - Living will - legal solutions, v katerem je o evtanaziji in pomembnosti paliativne oskrbe razglabljal   Assist. prof. dr. Urh Grošelj. Konec srečanja so udeleženci poletne šole popestrili s predstavitvami svojih držav, na katerih ni manjkalo smeha, dobre volje in tudi hrane.

Na sončni petkov dan je na Teološki fakulteti potekal predzadnji dan poletne šole. Uvodno predavanje je imel Miha Oražem, dr. med, naslov njegovega predavanja je bil Decision-making models in clinical ethics. O svobodi govora in o sovražnem govoru je spregovoril slovenski teolog in bioetik, dr. Tadej Strehovec. Popoldne smo se odpravili na obisk v Državni zbor. V enournem vodenju po stavbi je bila predstavljena notranjost in zunanjost slovenskega parlamenta. Še posebej smo se ustavili ob freskah, ki pričajo o zgodovini slovenskega naroda in segajo od Karantanije do konca druge svetovne vojne. Sledilo je srečanje z vodjem stranke Nove Slovenije, gospodom Jožefom Horvatom. Ta nam je prijazno predstavil poglede njegove stranke na bioetična vprašanja, o katerih se je tekom zgodovine govorilo in sprejemalo odločitve v državnem zboru. 

Vabljeni k ogledu fotogalerije!

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo strani se strinjate, da lahko piškotke uporabljamo za delovanje strani in statistiko obiska. Več o tem