Objavljeno: 3.1.2022 | Posodobljeno: 3.1.2022

Vljudno vabljeni k sodelovanju pri 13. Grošljevem simpoziju, ki bo potekal od ponedeljka, 6. junija 2022, do četrtka, 9. junija 2022, v Atriju ZRC SAZU na Novem trgu 2 v Ljubljani.

Ker je srečanje trinajsto po vrsti, bosta njegovi temi vraževerje in čarovništvo v antiki; moto »Zdaj zavezale smo grde jezike« je izposojen iz Ovidijeve pesnitve Rimski koledar (Fasti), v kateri pesnik med drugim opisuje obrede na praznik feralije, starorimski dan mrtvih. Dobrodošli bodo tudi prispevki o vlogi in vplivu, ki ju je imelo antično izročilo v vraževerju poznejših obdobij (primer so sortes Vergilianae).

K sodelovanju ste tako vabljeni strokovnjaki s področij, ki jim je ta motiv blizu: klasični filologi, zgodovinarji, umetnostni zgodovinarji, arheologi, sociologi, etnologi, antropologi, teologi, jezikoslovci in drugi.

Zainteresirane predavatelje prosimo, da do nedelje, 23. januarja 2022, pošljejo prijavo dr. Nadi Grošelj (Društvo za antične in humanistične študije Slovenije, nada-marija.groselj@guest.arnes.si) ali dr. Anji Ragolič (Inštitut za arheologijo ZRC SAZU, anja.ragolic@zrc-sazu.si).

→ Več tukaj