Vabilo na delavnico Nudos amat heremus

Objavljeno: 12.2.2020 | Posodobljeno: 12.2.2020

NUDOS AMAT HEREMUS - PUŠČAVA LJUBI GOLE je naslov delavnice, ki bo potekala med 23. in 27. marcem v prostorih Inštituta za študije meništva in kontemplativnih znanosti na Ilirski cesti 20 v Ljubljani. V večernih urah bodo na Filozofski fakulteti v Ljubljani in v Narodnem muzeju Slovenije potekala javna predavanja, v sklopu delavnice pa bo tudi ogled razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja.

Prve generacije egiptovskih puščavnikov so s svojim načinom življenja in duhovnostjo močno vplivale na razvoj meništva na latinskem Zahodu. Že v 4. stoletju so se v egiptovske puščave, zlasti v Kelije, Nitrijo in Sketis (današnji Wadi Natrun), podali tudi latinski cerkveni očetje, kot so Hieronim, Rufin in Kasijan, da bi se učili od svojih egiptovskih vzornikov.

Cilj delavnice je prek branja in analize primarnih tekstov, ki zadevajo latinske cerkvene očete v Egiptu ter njihova srečanja s tamkajšnjimi puščavniki, rekonstruirati najstarejšo zgodovino stikov med latinskim meništvom in grškim oziroma koptskim puščavništvom.

K udeležbi na delavnici so vabljeni zlasti študenti klasične filologije, filozofije, zgodovine in teologije. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, udeležba pa je brezplačna.

Do 15. marca 2020 se lahko prijavite na: ciglenecki.jan@gmail.com ali nena.bobovnik@gmail.com.

Več o delavnici si lahko preberete tukaj
 

Vabljeni!

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo strani se strinjate, da lahko piškotke uporabljamo za delovanje strani in statistiko obiska. Več o tem