Objavljeno: 24.10.2022 | Posodobljeno: 10.11.2022 | Dogodek: 25.10.2022 ob 10:00: Predavalnica 6, UL TEOF Ljubljana

25. oktobra je na Teološki fakulteti potekala mednarodna znanstvena konferenca Etični izzivi umetne inteligence in novih tehnologij.

Predstavljeni prispevki so se dotaknili tem kot so: izzivi strojnega učenja, netransparentnost algoritmov, etičnost digitalnega dvojnika, pravna regulacija umetne inteligence v Evropski uniji, teološki pogledi na izzive tehnologije, umetna inteligenca v medicini, vpliv tehnologije na demokracijo, transhumanizem in bioetika idr.

Ključno vprašanje: Ali bo uporaba umetne inteligence etična?

Govorci iz Slovenije in tujine so se spraševali, kako zagotoviti, da bo uporaba sistemov umetne inteligence, ki je v naša življenja vstopila že na popolnoma vseh področjih, danes in v prihodnje etična. Ker je za odgovor na to ključno vprašanje našega časa potreben pogled z različnih perspektiv, si je dogodek prizadeval za dialog med različnimi znanostmi. Na dogodku so tako sodelovali gosti s Teološke fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko, Filozofske fakultete, Medicinska fakulteta (Rijeka, HR) in drugod.

Konferenco je organiziral Center za na človeka osrediščeno umetno inteligenco in etiko novih tehnologij (Teološka fakulteta, Univerza v Ljubljani), ki ga podpirata John Templeton fundacija in Ian Ramsey Center za znanost in religijo (Univerza v Oxfordu). Dogodek je bil tudi del projekta J6-4626 Teologija, digitalna kultura in izzivi na človeka osrediščene umetne inteligence, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Predstavljeni prispevki bodo po dogodku izšli v zborniku.