Objavljeno: 23.5.2024 | Posodobljeno: 23.5.2024 | Dogodek: 22.5.2024 ob 08:30: Hotel City, Maribor

V sredo, 22. maja 2024, je v Mariboru v Hotelu City v organizaciji Teološke fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za kanonskopravne vede potekala mednarodna znanstvena pravna konferenca z naslovom Vojna in mir v pravni dimenziji.

Konferenci je predsedoval Nj. Eksc. mons. mag. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit. Z referati so sodelovali vabljeni predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, Katoliške teološke fakultete Univerze v Zagrebu, Pravne fakultete Univerze v Zagrebu ter Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Konferenco je povezoval izr. prof. dr. Stanislav Slatinek, prodekan TEOF in vodja Katedre za cerkveno pravo.

Po vseh predavanjih je sledila zanimiva razprava, kjer so predavatelji odgovarjali na vprašanja slušateljev. Med drugim so se dotaknili aktualnih dogodkov v Gazi in Ukrajini ter vprašanja priznanja Palestine.

Več o dogodku: Vojna in mir v pravni dimenziji - pravna konferenca v Mariboru — Kanonist


Mednarodne konference so se udeležili tudi naši študentje. 

Po konferenci so obiskali Župnijo Malečnik in spoznali tamkajšnjo bogato kulturno dediščino. Pod strokovnim vodstvom so si ogledali Marijino romarsko cerkev na Gorci, baročno župnijsko cerkev sv. Petra in katakombe. Ogled so zaključili v nedavno odprti Župnijski knjižnici Jurija Borešiča Malečnik, ki je Teološki fakulteti podelila častno članstvo.