Objavljeno: 26.5.2022 | Posodobljeno: 26.5.2022 | Dogodek: 26.5.2022 ob 09:00: Teološka fakulteta in Fakulteta za pravo in poslovne vede

Na Teološki fakulteti in Fakulteti za pravo in poslovne vede (FPPV) je v četrtek, 26. maja potekal znanstveni simpozij ob 80-letnici smrti Lamberta Ehrlicha – preroka slovenskega naroda.

Simpozij se je začel s svečano položitvijo venca, ki ga je pred kipom dr. Ehrlicha na dvorišču Teološke fakultete položila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch. Ministrica se je pred otvoritvijo simpozija srečala z dekanom Teološke fakultete, prof. dr. Janezom Vodičarjem, ter avtorjem nedavno izdane študije o dr. Lambertu Ehrlichu, prof. dr. Janezom Juhantom. Simpozij se je nadaljeval v prostorih Fakultete za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu.

Nagovor dekana UL TEOF, prof. dr. Janeza Vodičarja:

Raziskovati preteklost pomeni klicati si v spomin to, kar bo vodilo naše prihodnosti. Ko odstiramo zaprto knjigo pokojnega profesorja Lamberta Ehrlicha, je naš pogled bolj kot v preteklost usmerjen v prihodnost. Ne zgolj, da preprečimo podobna dejanja tem, ki so pripeljala do prezgodne in nasilne smrti prof. Ehrlicha, ampak da odpremo nove možnosti za ideale, ki jih je živel in učil. Temeljna krščanska drža, ki je v odprtosti do drugačnega iskala priložnost za svojo rast, je danes še kako potrebna. Pri tem nas vodi tudi želja, da bi ob tej odprtosti do drugačnosti smeli tudi povedati svoje mnenje in biti slišani, ko utemeljujemo svoja stališča. V površni družbi, ki živi zgolj iz trenutnih vzgibov brez globoke zavezanosti komur koli, naj bo to do družine, skupnosti, domovine, kaj šele do Boga, je težko utemeljeno odpirati globoka vprašanja, kaj šele iskati verodostojne odgovore. Ta čas površnosti in plitkosti nas ne odvezuje od zahteve po resnem tehtanju argumentov in iskanja najboljših možnih skupnih rešitvah. Da ne bomo le govorili o Ehrlichu, ampak tudi hodili po njegovih stopinjah, moramo iti na pot odgovornega raziskovanja. Pavle Verbic je zapisal o prof. Ehrlichu: »Njegova vzgoja je bila prepričevalna zaradi močne argumentacije in neprisiljena zaradi velikega zgleda, ki je kar sam vabil s seboj.« Naj nas ta dediščina zavezuje in podpira pri študiju in trdno argumentiranemu raziskovanju v dobro slovenskega naroda, Cerkve in celotnega človeštva in za vsem naj stoji trden zgled prof. Ehrlicha.