Večer z Saro Bevc Jonan, Kaldejko iz Iraka v Mariboru

Objavljeno: 26.1.2019 | Posodobljeno: 26.1.2019

Univerza v Ljubljani, Teološka fakulteta, Enota v Mariboru, in Celjska Mohorjeva družba, prva slovenska založba sta v tednu Edinosti organizirali predstavitev knjige Poslednji kristjani (Andreass Knapp), s podnaslovom Beg in izgon z Bližnjega vzhoda. Ob tej priložnosti se je prof. dr. Ivan Štuhec pogovarjal s Saro Bevc Jonan, begunko iz Bagdada.Pogovor z gostjo in predstavitev knjige je potekala v četrtek, 24. januarja 2019, ob 17.00 v Slomškovi dvorani, Slomškov trg 20, 2000 Maribor.

Gospa Sara Bevc Jonan, po poklicu fizik, je begunka iz Bagdada. Njena družina se je na beg iz Bagdada (Irak) pripravljala dlje časa. V osmih letih so prodali vse premoženje. Danes je Sara Bevc Jonan aktivno vključena v slovensko skupnost, Slovenija je zanjo druga domovina. V Sloveniji dela z begunci, ki potrebujejo mednarodno zaščito. Poučuje arabščino, govori pa tudi aramejsko in kaldejsko, jezike, ki so jih govorili v Jezusovem času. Rada pomaga ljudem v stiski, posebej beguncem. Zelo dobro se je naučila slovenskega jezika, spoštuje slovenske navade in kulturo, poudarja, da je obenem ponosna tudi na svoje iraško poreklo, ki ga ohranja.

Ob koncu srečanja je navzoče nagovoril izr. prof. dr. Maksimiljan Matjaž in udeležencem večera predstavil novo številko revije Edinost in dialog. Revija, ki jo izdaja Inštituta Stanka Janežiča za dogmatično, osnovno in ekumensko teologijo ter religiologijo in dialog pri Teološki fakulteti UL, Enota Maribor, je tokrat posvečena 50. letnici obletnice Enote Teološke fakultete v Mariboru (1968–2018) in vplivu »njene« teologije v univerzitetnem, družbenem in duhovnem življenju, s poudarkom na sodobnih izzivih teologije. Prispevki so razdeljeni v tri sklope. V prvem sklopu domači avtorji s svojega zornega kota osvetljujejo širšo kulturno, politično in duhovno stanje prostora, v katerem se je porajal in je deloval mariborski oddelek ljubljanske teološke fakultete. V drugem delu je predstavljano nekaj pomembnih osebnosti, ki so delovali na oddelku oz. bili zanj zaslužni, med drugimi Vekoslav Grmič, Maksimilijan Držečnik, Janez Janžekovič, Stanko Janežič, Gregor Zafošnik in Karle Jaš. V tretjem delu pa avtorji ob okrožnici papeža Frančiška Veselje resnice, ki na novo opredeljuje študij teologije na univerzah, razmišljajo o mestu in vlogi teologije v sodobnem univerzitetnem izobraževanju. Ob robu praznovanja 50. obletnice sta bili organizirani tudi odmevna akademija ter biblična arheološka razstava eksponatov Teološke knjižnice Maribor, ki sta v reviji tudi dokumentirano predstavljeni.

Ker je obravnavana tema sprožila veliko zanimanja, ji bomo posvetili tudi še del prihodnje številke revije Edinost in dialog

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo strani se strinjate, da lahko piškotke uporabljamo za delovanje strani in statistiko obiska. Več o tem