Obvestila

Obvestilo o zaprtosti knjižnice

Objavljeno: 25.7.2022 | Posodobljeno: 26.7.2022

Knjižnica bo v četrtek in petek, 28. in 29. 7. 2022 zaprta za uporabnike.

Hvala za razumevanje.

Poletni delovni čas knjižnice

Objavljeno: 27.6.2022


Poletni delovni čas knjižnice

Med 11. julijem in 31. avgustom 2022 bo knjižnica odprta:
ponedeljek 9.00-15.30
torek-četrtek 10.00-14.00

V septembru bo delovni čas:
ponedeljek 8.00-10.00 in 11.00-15.30
torek-četrtek 8.00-10.00 in 11.00-14.00
petek 8.00-12.00

Želimo vam prijeten čas počitnic.
Ostanite zdravi.

Knjižnična obvestila

Po sproščanju epidemičnih ukrepov je vstop v knjižnico priporočen z uporabo maske in ob razkuževanju rok. Na vstopni točki so nameščena opozorila in priporočila.

Ostanite zdravi.

 

S 1. oktobrom 2021 bomo v Teološki knjižnici Maribor prešli na brezgotovinsko poslovanje. Ta prehod bo zaznamovalo zaračunavanje zamudnine za gradivo na dan in ostale postavke, ki so v Ceniku knjižničnih storitev Teološke fakultete UL.

 

Obvestilo o DiKUL-u - novo orodje ADZ.SI

Od 1. 8. 2020 naprej bo DiKUL deloval na orodju Summon v okviru Akademske digitalne zbirke Slovenije (ADZ.SI).

Oddaljeni dostop do e-virov od doma je mogoč preko Digitalne knjižnice UL.

 

Dostop do zbirk

  • Podatkovna zbirka PsycInfo je namenjena iskanju in pregledu znanstvene in strokovne literature s področja psihologije: zgodovina in smeri psihologije; psihometrija, statistika in metodologija; eksperimentalna psihologija; nevropsihologija; komunikacijski sistemi; razvojna psihologija; družbeni procesi; socialna psihologija; psihologija osebnosti; psihoanaliza; telesne in duševne motnje; prevencija in terapija; klinična psihologija; pedagoška psihologija; psihologija dela; psihologija športa; psihologija potrošnika; ekološka psihologija; umetna inteligenca itn. Posega pa tudi na sorodna področja: humanistika, management, marketing, oglaševanje, kriminologija, lingvistika, obramboslovje, socialno delo itn.

PsycINFO je dostopen z lokacij Filozofske fakultete, Teološke fakultete in NUK ter hkrati kot oddaljen dostop za študente, diplomante in osebje Filozofske fakultete, Teološke fakultete in NUK.

Obsega prek 4,7 milijona bibliografskih opisov z izvlečki o člankih iz preko 2300 znanstvenih revij, knjigah, poglavjih iz knjig, disertacijah, prispevkih s konferenc in tehničnih poročilih. Za iskanje po tematiki se lahko uporabijo deskriptorji iz APA Thesaurus of Psychological Index Terms, ključne fraze ali klasifikacija. Iskanje lahko omejite tudi na določeno starostno skupino, tip empirične študije itn. Možno je tudi iskanje po citiranih virih.

Navodila za iskanje, klasifikacija in seznam revij na naslovu http://www.apa.org/psycinfo

  • Konzorcij COSEC (NUK) je v sodelovanju s Filozofsko fakulteto, Teološko fakulteto, Pravno fakulteto in ŠSFF pridobil trajni dostop do novih zbirk založnika Brill.

Dostop je omogočen iz lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.
Povezava do novice: https://mreznik.nuk.uni-lj.si/novica/dostop-do-zbirk-brill.

 

  • V sodelovanju s Filozofsko fakulteto in Teološko fakulteto smo pridobili dostop dostop do Atla Religion Database with AtlaSerials PLUS.

 
Atla Religion Database (ATLA RDB) with AtlaSerials PLUS (ATLAS PLUS) združuje citatne indekse za članke revij, recenzije knjig in zbirke esejev z vseh področij religije ter zbirko glavnih religijskih in teoloških revij združenja ATLA.


•    ATLA Religion Database je referenčni elektronski vir, ki vsebuje citatne indekse za:
več kot 620.000 člankov iz več kot 1.746 revij (575 trenutno indeksiranih);
več kot 250.000 esejev iz več kot 18.000 del z več avtorji;
več kot 570.000 citatov iz recenzij knjig.
•    ATLASerials PLUS je zbirka več kot 560 revij s področja religije in teologije. Dostopna so celotna besedila člankov v več kot 20 jezikih iz več kot 35 držav.
 
Dostop je omogočen z lokacij UL, CTK in NUK; oddaljen dostop je omogočen za vse člane knjižnic UL, CTK in NUK.
Vstopna točka: http://nukweb.nuk.uni-lj.si/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=ip,uid&profile=ehost&defaultdb=lsdar

 

  • Zbirka Oxford Scholarly Editions Online

V sodelovanju s Filozofsko fakulteto, Pravno fakulteto in ZRC SAZU smo pridobili trajni dostop do dodatnih elektronskih zbirk klasičnih tekstov dostopnih preko e-vira Oxford Scholarly Editions Online.
 
Zbirka Oxford Scholarly Editions Online velja za enega kronskih draguljev v portfelju založbe Oxford University Press. Raziskovalci izpostavljajo njeno inovativnost, njen transformativni potencial tako za raziskave kot za poučevanje. Zajema temeljne klasične avtorje od antike do renesanse, v vrhunskih izdajah s komentarji in prevodi, pa tudi angleške avtorje do 19. stoletja, obsega torej več kot dve tisočletji intelektualne zgodovine na področju filozofije, zgodovine, religije, klasične filologije in sorodnih ved. Kritične izdaje so v samem jedru sodobne humanistike, predstavljajo zanesljiv in zaupanja vreden primarni vir, s katerim raziskovalci lahko razlagajo temeljna besedila svojih disciplin. Baza Oxford Scholarly Editions Online ta pripomoček obogati z vsemi prednostmi spletnega dostopa.
Poleg že prej dostopnih zbirk lahko sedaj uporabniki prebirajo dodatne zbirke:
•    Herodotos;
•    Restoration Prose;
•    Latin Prose;
•    Greek Tragedy.
Seznam vseh dostopnih naslovov najdete na povezavi.
 
Dostop je omogočen z lokacij UL, CTK, NIB, NUK in ZRC SAZU. Oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL ter ZRC SAZU, osebje CTK, NIB in NUK ter člane knjižnic UL, CTK, NIB, NUK in ZRC SAZU.


Vstopna točka: https://nukweb.nuk.uni-lj.si/login?url=https://www.oxfordscholarlyeditions.com/

 

  • Trajni dostop do knjig založbe Brill

Brill eBook Collection je zbirka elektronskih knjig založnika Brill.  Dostop je omogočen do 66 knjig s področja družboslovja in humanistike. Seznam naslovov najdete na povezavi.
 
Dostop je omogočen z lokacij UL, CTK, NIB in NUK; oddaljeni dostop za študente in osebje UL, osebje CTK, NIB in NUK ter vse člane NUK.

  • Trajni dostop do 87 znanstvenenih in strokovnih knjig založbe De Gruyter

De Gruyter eBooks Collection je zbirka znanstvenih in strokovnih knjig, ki pokrivajo različna področja znanosti. Knjige pokrivajo različna področja: kemija, zgodovinopisje, jezikoslovje, filozofija, sociologija itd. Nekaj je tudi naslov slovenike (knjige slovenskih avtorjev ali o Sloveniji).

Dostop je omogočen z lokacij UL, CTK, NIB in NUK; oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL, osebje CTK, NIB in NUK ter vse člane NUK.
Vstopna točka: http://nukweb.nuk.uni-lj.si/login?url=https://www.degruyter.com.